FreeNAS
FreeNAS – este un sistem de storage tip NAS bazat pe FreeBSD. Daca doresti sa iti pastrezi pozele, filmuletele si alte fisiere in siguranta FreeNAS este solutia perfecta.
Caracteristici:
Server partajare -File Sharing
FreeNAS este compatibil cu diverse sisteme de operare. Poate fi folosit pentru a partaja fisiere intre sisteme cu Windows, MacOS sau Linux. Suporta urmatoarele standarde:SMB/CIFS (Windows file shares), NFS (Unix file shares), AFP (Apple File Shares), FTP, iSCSI.
Interfata Web
Sistemul de storage are o interfata web intuitiva prin care se pot configura toate functiile dorite. In interfata avem posibilitatea de a configura volume sau dreptul asupra directoarelor partajate.
Protectia datelor
Serverul NAS este bazat pe sistemul de fisiere ZFS – Zettabyte File System. Datele sunt protejate prin mecanismul RAID-Z. RAID-Z este un sistem RAID software similar cu RAID5 .
Snapshot
Snapshot – este starea unui sistem la un anumit moment in timp. Prin aceasta metoda datele dvs. sunt in siguranta chiar si in cazul unei stergeri accidentale sau a unui atac cripto.
Replicare
Replicarea permite ca datele dvs. sa fie pastrate in doua sau mai multe servere NAS. Practic prin replicarea imaginilor snapshot ZFS ale sistemului FreeNAS avem un backup chiar intr-o alta locatie. Daca storage-ul dvs este distrus fizic sau furat datele se pot recupera din masina replica.
Criptare
Sistemul de storage permite criptarea datelor din volumele ZFS, astfel chiar daca HDD-urile sunt furate datele nu pot fi folosite fara permisiunea dvs.
De ce avem nevoie:
Cerinte minime pentru serverul de fisiere:
- Multicore 64-bit processor (Intel este recomandat)
- 8GB Boot Drive (USB Flash Drive)
- 8GB RAM
- minim 2 HDD pentru un mirror (RAID hardware este nerecomandat)
Cerinte hardware recomandate:
- Multicore 64-bit processor
- 16GB Boot Drive (USB Flash Drive )
- 16GB (ECC Recommended)RAM
- minim 2 HDD pentru un mirror (RAID hardware este nerecomandat)
Putem descarca imaginea ISO de aici.
Instructiunile de instalare sunt prezentate de iXSystems intr-un videoclip pe youtube.
Pentru a actualiza sistemul de storage gasim instructiuni aici. Mentionam ca inainte de actualizare trebuie sa faceti un backup complet al fisierelor dvs. si mai ales a versiunii curente de sistem de storage.
Poate fi utilizat ca o librarie ISO pentru diverse sisteme de virtualizare, XenServer,VmWare si altele.